Liv Ranwegs blogg

Liv Ranwegs blogg

Om Bloggen

Hälsa, medicin, forskning, kostfakta, komplimentär medicin, alternativ medicin, recept, vad som händer i företaget och med div. utbildningar. osv.
En salig blandning.

Jag finns även på Facebook:
https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa

Blomkålspizza!

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Tue, February 24, 2015 22:13:27

För en hel plåt

Pizzabotten:
1 blomkålshuvud (lagom stort)
2 ägg
2 msk linfrön
2 msk fiberhusk
lite örtsalt och peppar

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1/2 lök
1 liten vitlöksklyfta
oregano, basilika, timjan, örtsalt och peppar
Koka upp och mixa

Gör så här:
Riv eller mixa sönder blomkålshuvudet och blanda resten av råvarorna noga. Bred sedan ut på en plåt med ugnspapper på. Bred sedan ut på en plåt med ugnspapper på.

Grädda i 15-20 minuter på 200 grader.
Ta sedan ut och ber på lagom mycket tomatsås, valfria grönsaker och en skivad Mozarella. Grädda i ca 15-20 minuter. Klart :)

(jag hade 3 skivade champinjoner, lite skivad rödlök, lite skivad gul paprika och sparris som fyllning)

Väl på tallriken toppade jag med mixsallad (blandade gröna blad).





  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post42

Grönkålspesto

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Tue, January 27, 2015 12:21:53
Grönkålspesto



(Har precis lyckats göra den bästa peston ever!
Ursäkta min självsäkerhet, men det här blev himmelskt gott.)

Ingredienser:
Ca 5 rensade blad grönkål (alltså bort med det grova stammarna) (blir ca 2 dl mixat)
1 (lite drygt) dl pinjenötter
1/2 kruka basilika (bladen)
1 msk mixade soltorkade tomater
1/2 tsk örtsalt
1-2 vitlöksklyftor
1 dl olja

Mixa var ingrediens för sig och sätt i en bunke. Blanda allt till en pesto-konsistens och pressa i vitlöken samt salta. Rör om väl och förvara i en glasburk i kylen.

Smaklig spis!

Instagram: Livranweg

Hemsida: www.livranweg.se

Facebook: https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa?ref=hl





  • Comments(2)//blogg.livranweg.se/#post41

Saftigt Gluten-, mjölk-, ägg- och sockerfritt bröd.

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Mon, January 26, 2015 15:31:58
Jag hade gjort morotsjuice på 2 kg morötter i råsaftcentrifugen och tyckte att det blev så mycket "morotsspån" kvar. Och det kändes så klart synd att slänga. Så jag tänkte att jag kunde göra bröd på det. Det resulterade i ett mycket lyckat recept:


Mjukt Havre- & morotsbröd.
Vegan, glutenfritt och sockerfritt.

För en plåt:
6 dl glutenfria havregryn
7 dl vatten
Ca 4 dl morotsspån (rester från råsaftcentrifugen)
1 tsk salt
Inte fullt 1/2 dl olja/ghi

Blanda havret med vattent och låt stå ca 15-20 minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda väl. Bre ut på plåt med bakplåtspapper (ca 1cm tjockt) och toppa med valfria frön. Jag tog sesam- , Chia-och pumpafrön. Grädda högt upp i ugnen i 30 min och sedan i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter till (de ska inte vara för geggiga i) låt sedan svalna på galler.
Skär eller klipp i lagom bitar. Klart

VIKTIGT:

Om ni inte tar "morotsspån som blivit kvar i en råsaftcentrifug, utan väljer att riva morötter istället så får ni minska på vattnet med ca 2 dl.


Instagram: Livranweg

Facebook: https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa?ref=hl
Hemsida: www.livranweg.se





  • Comments(1)//blogg.livranweg.se/#post40

Julig äpplekaka med knäckigt smultecke

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Thu, December 18, 2014 13:16:06
Nu när det är jul så är det många som passar på att unna sig det dem vanligtvis inte äter. Men det finns fortfarande personer som inte kan avvika från sina allergier och överkänsligheter, tex min son.
Men även de som är överkänsliga mot vete, gluten, laktos eller mjölkprotein och till viss mån vitt socker vill ha något extra festligt när det är något speciellt.
Så i går mixtrade jag ihop en äpplekaka, som faktiskt blev riktigt god.
Den är utan gluten, raffinerat socker, ägg, laktos och går att göra fri från mjölkprotein lätt som en plätt.

Så här har ni en extra nyttig äpplekaka full med näring som är beroendeframkallande god.


Ca 8 port.
5 äpplen
2 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
150 g Laktosfritt smör (eller ghi, kakaosmör eller smakfri kokosfett vid mjölproteinallergi)
1/2 dl kokossocker
1 - 1.5 msk kanel
1/2-1 tsk vaniljsocker

Skala och skiva äpplena och sätt i lagom stor form, blanda med kanel.
Smält smöret och blanda i mandelmjöl, sesamfrön, kokossocker, och vaniljpulver. Och klicka ut över äpplena.

Grädda i ugn ca 20 minuter i 200 grader.

Voilà!

(denna äpplekaka är dessutom gjord på svenska krav-äpplen köpta av Susanna som har sin krav-äpplegård på österlen.)

Vi åt med laktosfri grädde med vaniljpulver till. Men den funkar att äta som den är eller man annan grädde.







  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post39

Hälsa och miljö hör ihop

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Tue, August 12, 2014 00:32:52

Vad i ditt hem tror du är fritt från kemikalier som: hormonstörande ämnen, cancerogena ämnen, flamskyddsmedel, skummedel, antibiotika, tungmetaller mm?

Försök att tänka igenom ditt hem. Rum för rum. Sak för sak. Och när du hittar något som du tänker att den saken, den är nog ren från gift. Då vill jag att du håller kvar det i din tanke. För nedan kommer en lista, visserligen ganska kort med tanke på vad som finns ett hem, men för att illustrera från vad vi får i oss alla dessa kemikalier som vi får i oss varje dag.
Har du ekologiska eller KRAV-märkta produkter kan du ha tur och ha något som är giftfritt. Men det är dock inte säkert då vi lever i ett ekosystem.

Ibörjan av sommaren, på ett möte, fick jag höra att antalet kemikalier vi får i oss på en dag är 60.000 men jag har inte lyckats kolla upp den siffran något närmare. Men med tanke på att det finns många kemikalier i bara en produkt så känner jag mig ganska övertygad om att den siffran stämmer.
Det sägs även att en vanlig kvinna sätter 515 kemikalier i sitt ansikte varje dag. Dessa kemikaler andas vi in, men absorberas även genom huden in i kroppen och i blodbanan. Men vi dödar även viktiga bakterier som fungerar som ett skydd på vår hud, både för att behålla huden frisk men även som fungerar som ett fösta immunförsvar.

Bara en mango innehåller allt detta: http://blogg.livranweg.se/#post16
En tandkräm allt detta: http://blogg.livranweg.se/#post32


Dricksvatten, kranvatten, Luft-fräschare, skurmedel, diskmedel, fönsterputs, tvättmedel, sköljmedel, tvål, schampo, balsam, tvättkräm, badolja, badbomb, badskum, duschkräm, hudkräm, ansiktskräm, ögonkräm, handkräm, fotkräm, rynkkräm, nattkräm, dagkräm, solskyddsfaktor, mjugörandekräm, bodybutter, stråstärkare, mousse, torrschampo, hårspray, gelé, hår- och kroppsoljor, nagellack, nagellacksborttagning, nagelbandsolja, underlagskräm, puder, mascara, ögonskugga, rouge, täckstift, läppstift, läppenna, läppglans, läppsyl, ögonbrynspenna, anisktsvatten, ansiktsrengöring, ögonbrynsfärg, hårfärg, parfym, deoderant, Deo-spray, tandkräm, munskölj, sugtabletter, våtservetter, servetter, kaffefilter, tepåsar, toalettpapper, hushållspapper, ugnsrengöring, toalettrengöing, koservburkar, kryddor, plastartiklar, frukt, grönsaker, förpackad mat, charkprodukter, köttprodukter, halvfabrikat, helfabrikat, torrvaror, bröd, kakor, bakelser, glass, ost, saft, godis, läsk, chips, halstabletter, tuggummi, allt som har växt, olika såser, vätskeersättningar, stekspadar, bakbunkar, matlådor, glasslådor, plastpåsar, bullformar, gladpack, bakpapper, hushållsapparater, skärbrädor, kläder, ytterkläder, underkläder, skor, väskor, nässesärer, sängkläder, handdukar, dukar, filtar, överkast, gardiner, soffor, kuddar, täcken, fåtöljer, fotpallar, köksstolar, bord, taper, färg, golv, mattor, lampor, böcker, tidningar, kvitton, tyg, pengar, prydnader, blommor, brandvarnare, instrument, filmer, skivor, tavlor, ramar, levande ljus, byggleksaker, bilar, dockhus, kläder till dockorna, barnvagnar, leksaksvagnar, barnböcker, skallror, gosedjur, sugleksaker, alla andra leksaker, nappar, nappflaskor, barnmat, barnbestick, barntallrikar, barnmuggar, barnglas, haklappar, dräggelskarfar, babygym, babysitter, snuttefiltar, mediciner, vacciner, värktabletter, allergitabletter, plåster, bandage, blöjor, teknikprylar, tapeter, målarfärger, bets, lack, trämöbler, tygmöbler, olika sorters ytskickt, resväskor, paraplyer, kläder, solstolar, solparasoll, byggmaterial , vin, öl, cigaretter, snus, betong, cement, lim, tejp, skrivpapper, luften vi andas, marken vi går på, haven och sjöarna vi badar i, blomjord, gödsel, olika blommedel, bensin, lacknafta, mat och mediciner. MED MERA

Sen är det inte bara i hemmen det är så här, utan även på arbtesplatsen, i förskolor och skolor, på vårdcentraler, bibliotek, butiker, restauranger, i bilen, bussen, tåget, flyget, väntehallen och på mataffären. Ja, över allt. Ingenstans är det skonat, inte ens på nordpolen är det fritt från dessa ämnen.

Så varför ska vi försöka köpa så mycket som möjligt ekologiskt och KRAV-märkt? Varför spelar det roll vad vi använder för krämer, schampon tandkrämer och smink? Varför är det viktigt att försöka hålla oss friska med rena hälsosamma produkter och mat? Jo för att medan vi stoppar i oss alla dessa kemikalier och medel, så lagrar vi det i våra kroppar och för över det till våra kommande barn. Varje gång vi kissar kissar vi ut ämnen som inte hör hemma i vår natur och i våra hav. Så det är inte bara på området där de besprutar bananerna som barnen blir missbildade och folk dör i förtid av cancer. Det händer just nu precis här där vi idag lever våra liv. Och det händer varje dag.
Det handlar om att skapa positiva ringar på vattnet. Bryta en trend som som sakta men säkert skadar både oss själva, vårt samhälle, våra barn och vår jord.

Hälsa och miljö hänger ihop.



Männen tappar sin fertilitet och fler och fler pojkar föds idag med ett missbildat könsorgan, i Sverige, orsakat av de kemikalier som vi varje dag stoppar i oss. Fler och fler barn får koncentrationssvårigheter och aggressionsutbrott, depression har blivit en folksjukdom. Var och varannan svensk är allergiska, har IBS eller någon form av autoimmun sjukdom. ¼ får idag cancer och om 50 år beräknas det vara 3 gånger fler som får cancer.
Och vi säger att vi inte vet hur cocktaileffekten påverkar oss, ändå tycks det finnas rakt framför näsan på oss. Det kommer fler och fler rapporter i ämnet, men vi väljer att blunda.

Slutligen. Vilket rum i ditt boende tror du är det rummet som har flest kemikalier, hormonstörande medel och cancerogena medel? - Barnkammaren är rätt svar (inte garaget).
Vill du att dina kommande barn och barnbarn ska kunna få barn så är det läge att börja tänka om. Ekologiskt är logiskt och väldigt värt det.
Börja läs på och ta ansvar och kommando över ditt liv. Du kan börja nedan, med vissa länkar som jag samlat ihop. Men det är ju så klart bara en bråkdel av vad som finns, men en bra början.

Givetvis fins det andra saker som påverkar vår hälsa också.


Lycka till i djungeln.

Rekommenderade filmer och klipp
http://www.underkastelsen.se/
http://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten
http://www.bananasthemovie.com/
http://www.youtube.com/watch?v=FJbG6Xfk1rI
https://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo


Läsbart:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast
http://ki.se/forskning/fler-kemikalier-i-vardagen-barnen-mest-utsatta
http://www.naturskyddsforeningen.se/5frukter
http://alltommat.se/spar-av-bekampningsmedel-i-svenska-fruktkorgar-sa-har-blir-du-av-med-gifterna/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/farliga-amnen-kvar-i-plasten
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/gavor/radda-mannen
http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/13-punkter-som-giftbantar-forskolan
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/Bekampningsmedelsrester_i_vara_fruktkorgar_faktablad.pdf
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/plast-inkraktar-i-barnens-vardag
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/efsa_underlag.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3253&artikel=2961048
http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Kemikalier-i-klader-och-andra-textilier/
http://www.umea.se/download/18.53d383fe142675f74e66bd0/1385651793693/Kemikalier+i+barns+vardag.pdf
http://www.vetenskaphalsa.se/kemikalier-dolt-halsohot-i-var-vardag/
http://karlstad.se/miljo-och-energi/kemikalier-i-hemmet/
http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/?gclid=CKyt_4GD_74CFeHbcgodtVQAoA
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vin-innehaller-cancerframkallande-kemikalier
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/stada-utan-giftiga-kemikalier
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/efsa_underlag.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5884051
http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/Giftiga-kemikalier-funna-i-barnklader/
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3797526.ece

http://www.radron.se/kemikaliesvar
http://www.kemikaliedetektiven.se/giftiogsoffa.pdf
http://hemma.aftonbladet.se/2014/02/gifterna-som-finns-i-vanliga-mobler/
http://obesprutat.com/2014/02/26/barnkammaren-hemmets-mest-fororenade-rum/
http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article61945.ece

http://www.helsingborg.se/Medborgare/Bo-bygga-och-miljo/Kemikalier-i-hemmet/
http://www.su.se/forskning/ledandeforskning/naturvetenskap/klimat-hav-och-milj%C3%B6/artiklar/kemikalierna-i-v%C3%A5ra-kroppar-1.6505







  • Comments(3)//blogg.livranweg.se/#post38

Vagusnerven, Kranialnerv X, och Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapiPosted by Liv Ranweg Fri, July 18, 2014 14:00:06

En av de viktigaste och kanske mest ovanliga inom kroppsbehandling som vi kraniosakrala terapeuter arbetar med är Kranialnerverna. Det är ytterst få behandlingsmetoder som kommer åt att arbeta med dem. Så idag tänkte jag att jag skull ta tillfället i akt att berätta lite om en av de ”Större” kranialnerverna som påverkar mycket och flera olika delar i vår kropp.

Detta är Kranialnerv X, Vagusnerven.



Vagusnerven är känd som "den kringvandrande nerven" eftersom den har flera grenar, som avviker från två tjocka stjälkar rotad i förlängda märgen, som vandrar ner längs nacken/halsen till den lägsta delen av inälvorna i buken och möter upp nervsystemet som finns i tarmen (enteriska nervsystemet). Den påverkar bland annat ditt struphuvud, hjärta, lungor, magsäck och tarmarnas funktioner och de flesta viktiga organ på vägen. Den ingår även i det parasympatiska nervsystemet.
Den samarbetar med andra kranialnerver och jobbar både sensoriskt och motoriskt.

Vid en eventuell felrörelse/obalans i kroppen som påverkar nervens arbete kan alltså medföra en rad olika besvär. Allt ifrån hjärtklappning och andningsbesvär, till sämre tarmrörelser. Men även kolik av eventuellt belastad nacke/nackspärr efter förlossning.

Vagusnerven sänder information både ”uppströms” och ”nedströms” mellan organ/vävnader och hjärnan, för att förmedla hur det inre mår, men även för att tala om vad ”magkänslan” säger och på så sätt göra oss redo för Kamp/flykt.
En ny studie (Gut vagal afferents modulate Differentially Congenital Anxiety and Learned Fear och publicerades 21 maj 2014 i Journal of Neuroscience.) har visat att en individ vars vagusnerv som har avklippta nervtrådar och inte kan skicka information ”uppströms” har mindre ångest och rädslor, vilket visar på tarmens och hjärnans samarbete vad gäller upplevda känslor. Den så kallade ”magkänslan” är alltså mycket viktig för oss när vi fattar viktiga beslut. Man såg också att det saknades produktion av adrenalin och GABA.

En frisk och hel vagusnerv kommunicerar mellan tarm och hjärna och kan på så vis producera neurotransmittorer som acetylkolin (Acetylkolin förekommer i hjärnans cortex där det verkar upprätthålla den normala elektriska aktiviteten och därmed vakenhet. En sjukdom som tros orsakad av förlust av acetylkolinceller i hjärnan är Alzheimers sjukdom.) och GABA (är den vanligaste hämmande signalsubstansen i centrala nervsystemet. GABA är en av de signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet). Dessa signalsubstanser gör även att vi kan sakta ner och få lägre hjärtfrekvens, blodtryck, och hjälper ditt hjärta och organ att sakta ner så att du kan vila och återhämta dig.

Vagusnerven har alltså kopplingar till både kroppsliga och psykologiska influenser.

Dessa nya rön om vagusnerven erbjuder spännande möjligheter för behandling i flera olika områden, tex. posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Stimulering av vagusnerven skulle kunna påskynda processen där människor med PTSD kan lära sig att associera en icke-hotande stimuli som utlöser ångest med ett neutralt och icke-traumatisk upplevelse. Vagusnerv-stimulering används i dagsläget för att behandla epilepsi och depression, även om psykologiska fördelarna med VNS förblir kontroversiell.

Forskarna vill göra mer forskning för att bättre förstå den exakta dialogen mellan vagusnerven och hjärnan, som förhoppningsvis kommer att leda till mer effektiva behandlingar för PTSD och andra ångestsyndrom.










  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post37

Enkla Rödbetsbiffar

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Fri, April 25, 2014 08:35:23
Nyttiga vegetariska biffar är förmodligen bland det enklaste man kan göra. Man måste inte tjorva till det. Här är ett exempel på det:

För 4 biffar:
Ingredienser:
1 Rödbeta
1 ägg
1/2 rödlök
3 tsk majsmjöl
Örtsalt, svartpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv 1 rödbeta och en halv liten rödlök, blanda med 1 ägg, ca 3 tsk majsmjöl örtsallt och svartpeppar. Klicka ut i stekpannan och stek ca 2-3 minuter på vardera sida.

Rosta gärna lite nötter/frön till för att få lite krisp och ät gärna med getost.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post36

Min variant av Indisk Dhal

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Wed, April 23, 2014 18:26:38
Eftersom jag är som jag är, och aldrig kan hålla mig till ett recept pga att jag inte gillar vissa kryddor eller kombinationer, så måste jag hitta på mina egna recept. Jag brukar inte vara så bra på att måtta, men nu har jag börjat försöka anteckna vad jag gör så jag kan återberätta mina recept.
Detta receptet har jag skrivit upp måtten, och delar gärna med mig till er :)

Ingredienser:
1 broccoli
1/2 Blomkål
1 dl Purjolök, skivad
1 dl Röda linser
1 dl Creme fraiche (Eller annat tjockare/krämigare ersättare)
4 champinjoner (dela dem i 4 delar)
1 burk kokosmjölk
2 tsk buljongpulver
1/2 tsk örtsalt
2,5 tsk Curry (Gul, vanlig)
2,5 tsk Spiskummin
1/2-1 tsk Vit peppar
1/2 tsk Gurkmeja
1/2 tsk Timjan
2 cm Ingefära, Färsk, Grovt riven
1 Vitlöksklyfta
1.5 dl vatten
1 msk (ca) Ghi (renat smör), eller annat fett
1/2 kruka persilja (eller koriander om man föredrar den)

Gör så här:
- Ta lite ghi i en panna, Lägg ner purjon och alla kryddor utom örtsaltet, ingefäran och Vitlöken. Fräs en liten stund på medelvarm värme.
- Dela blomkålen och Broccolin i lagom bitar och lägg i i pannan. Häll på vattnet, kokosmjölken, linserna och de delade champinjonerna.
- sätt i buljongpulvret och örtsaltet. Och låt koka.
- När linserna börjar bli färdiga sätter du i örtsaltet, river i ingefäran och sist pressar du i vitlöken.
- När linserna är färdiga toppar du hela grytan med klippt Presilja, eller koriander om du föredrar det.

Den här maträtten är barnvänlig. Vill du ha i mer hetta kan du skiva i ca 4 cm färsk chili och riva ner mer ingefära.

Serveras med ris, bulgur eller quinoa.


Smaklig spis!



  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post35

Hårt och mjukt fröbröd utan gluten, mjölk, socker och ägg

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Wed, April 09, 2014 20:08:31
Jag har fått flera som vill ha recept på fröbröden som jag brukar baka till kurserna.
Så här kommer recept på ett mjukt fröbröd och ett hårt fröbröd.


Ingredienser:
0.75 dl Solroskärnor
0.5 dl Pumpakärnor
0.5 dl linfrön
0.5 dl Sesamfrön
2 dl ekologiskt majsmjöl
0.5 dl smakfri ekologisk kokosolja

Valfritt: Lite salt och ev. örter

Gör så här:
- Sätt ugnen på 140 grader och lägg ut ett bakplåtspapper på en stor plåt
- Blanda ihop alla torra ingredienser
- Koka upp vattnet och häll det varma vattnet och kokosoljan i bunken med de torra ingredienserna.
- Sätt degen på plåten och sätt ett bakplåtspapper över degen för att kavla ut degen tunt.
- När degen är utkavlad tar du bort bakplåtspappret som är på och skär lagom brödbitar i degen med en kniv (brödet blir enklare att dela när det är färdigt).
- Grädda i 65-75 minuter i nedre delen av ugnen, varmluftsugn.
När brödet är färdigt tar du ut det och låter det svalna. Där efter kan du bryta brödet i bitar efter markeringarna du gjort med kniven.



Ingredienser:

3½ dl vatten
3 dl nötter (Jag tog 50/50 jordnötter och cashewnötter)
1.5 dl pumpakärnor
1.5 dl solrosfrön
1.5 dl linfrön
1.5 dl sesamfröm
2 msk fiberhusk
2 msk olivolja el smält (smakfri) kokosolja
1 tsk origano
1 tsk salt

Gör så här:
- Mät upp fiberhusk i en bunke och häll vattnet på, rör om till klumparna försvunnit och låt sedan svälla ca 10 minuter.
- Hacka nötter och frön grovt i en matberedare, det ska vara bitar - inte mjöl.
- Blanda nöt-/frömixen med salt och olja.
- Blanda sedan ner fiberhuskgelén med nötblandningen.
- Blanda ordentligt.
- Låt degen stå 1 timme (inte nödvändigt men blir bättre).
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj 12-15 muffinsformar (jag hade 15) med olja
- Rulla bollar och sätt i formarna.
- Grädda i ugnen ca 45-50 minuter.
- Låt svalna på galler. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det!



Smaklig spis <3



  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post34

Nyttig(are) Kladdkaka med lakrits och färska hallon

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Tue, February 11, 2014 20:13:05
Hej hopp!
Har mixtrat fram en ny supergod kladdkaka med lakritssmak. Enjoy! <3




Ingredienser (eko så klart!):
10 Dadlar
3 ägg
2 dl mandelmjöl
1/5 dl kokos
1/2 dl rå kakaofett (funkar med kokosfett också)
6 msk Rå kakao (4-5 msk vanlig kakao)
2 msk jordnötssmör (eller annat gott nötsmör)
2 msk agavesirap (går säkert att byta ut till fler dadlar om man vill, men jag fick slut)
1 msk lakritspulver (ex. kung matkatta)
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Ställ ugnen på 175 grader
2. Kärna ur och blötlägg dadlarna
3. Smält kakaofettet över ett vattenbad
4. När dadlarna är hyfsat mjuka, mixa dadlar, vattnet de legati, kokosen och jordnötssmöret till en fin smet/deg.
5. Blanda mandelmjöl, kakao, lakritspulvret och bakpulvret väl.
6. Tillsätt dadel-smeten och blanda väl igen.
7. Tillsätt äggen, agavesirap och det smälta kakaofettet. Och blanda väl till en fin smet.
8. Olja och häll kokos i en form med avtagbara kanter. Och häll smeten i formen. Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen. (ta ut den när den fortfarande är kladdig)
9. Strö kokos över kakan och låt den svalna tills den är ljummen, på köksbänken
10. Servera med färska eller tinade hallon

Hoppas det smakar!



  • Comments(4)//blogg.livranweg.se/#post33
Next »