Liv Ranwegs blogg

Liv Ranwegs blogg

Om Bloggen

Hälsa, medicin, forskning, kostfakta, komplimentär medicin, alternativ medicin, recept, vad som händer i företaget och med div. utbildningar. osv.
En salig blandning.

Jag finns även på Facebook:
https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa

Blomkålspizza!

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Tue, February 24, 2015 22:13:27

För en hel plåt

Pizzabotten:
1 blomkålshuvud (lagom stort)
2 ägg
2 msk linfrön
2 msk fiberhusk
lite örtsalt och peppar

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1/2 lök
1 liten vitlöksklyfta
oregano, basilika, timjan, örtsalt och peppar
Koka upp och mixa

Gör så här:
Riv eller mixa sönder blomkålshuvudet och blanda resten av råvarorna noga. Bred sedan ut på en plåt med ugnspapper på. Bred sedan ut på en plåt med ugnspapper på.

Grädda i 15-20 minuter på 200 grader.
Ta sedan ut och ber på lagom mycket tomatsås, valfria grönsaker och en skivad Mozarella. Grädda i ca 15-20 minuter. Klart :)

(jag hade 3 skivade champinjoner, lite skivad rödlök, lite skivad gul paprika och sparris som fyllning)

Väl på tallriken toppade jag med mixsallad (blandade gröna blad).





  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post42

Grönkålspesto

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Tue, January 27, 2015 12:21:53
Grönkålspesto



(Har precis lyckats göra den bästa peston ever!
Ursäkta min självsäkerhet, men det här blev himmelskt gott.)

Ingredienser:
Ca 5 rensade blad grönkål (alltså bort med det grova stammarna) (blir ca 2 dl mixat)
1 (lite drygt) dl pinjenötter
1/2 kruka basilika (bladen)
1 msk mixade soltorkade tomater
1/2 tsk örtsalt
1-2 vitlöksklyftor
1 dl olja

Mixa var ingrediens för sig och sätt i en bunke. Blanda allt till en pesto-konsistens och pressa i vitlöken samt salta. Rör om väl och förvara i en glasburk i kylen.

Smaklig spis!

Instagram: Livranweg

Hemsida: www.livranweg.se

Facebook: https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa?ref=hl





  • Comments(2)//blogg.livranweg.se/#post41

Saftigt Gluten-, mjölk-, ägg- och sockerfritt bröd.

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Mon, January 26, 2015 15:31:58
Jag hade gjort morotsjuice på 2 kg morötter i råsaftcentrifugen och tyckte att det blev så mycket "morotsspån" kvar. Och det kändes så klart synd att slänga. Så jag tänkte att jag kunde göra bröd på det. Det resulterade i ett mycket lyckat recept:


Mjukt Havre- & morotsbröd.
Vegan, glutenfritt och sockerfritt.

För en plåt:
6 dl glutenfria havregryn
7 dl vatten
Ca 4 dl morotsspån (rester från råsaftcentrifugen)
1 tsk salt
Inte fullt 1/2 dl olja/ghi

Blanda havret med vattent och låt stå ca 15-20 minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda väl. Bre ut på plåt med bakplåtspapper (ca 1cm tjockt) och toppa med valfria frön. Jag tog sesam- , Chia-och pumpafrön. Grädda högt upp i ugnen i 30 min och sedan i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter till (de ska inte vara för geggiga i) låt sedan svalna på galler.
Skär eller klipp i lagom bitar. Klart

VIKTIGT:

Om ni inte tar "morotsspån som blivit kvar i en råsaftcentrifug, utan väljer att riva morötter istället så får ni minska på vattnet med ca 2 dl.


Instagram: Livranweg

Facebook: https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa?ref=hl
Hemsida: www.livranweg.se





  • Comments(1)//blogg.livranweg.se/#post40

Julig äpplekaka med knäckigt smultecke

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Thu, December 18, 2014 13:16:06
Nu när det är jul så är det många som passar på att unna sig det dem vanligtvis inte äter. Men det finns fortfarande personer som inte kan avvika från sina allergier och överkänsligheter, tex min son.
Men även de som är överkänsliga mot vete, gluten, laktos eller mjölkprotein och till viss mån vitt socker vill ha något extra festligt när det är något speciellt.
Så i går mixtrade jag ihop en äpplekaka, som faktiskt blev riktigt god.
Den är utan gluten, raffinerat socker, ägg, laktos och går att göra fri från mjölkprotein lätt som en plätt.

Så här har ni en extra nyttig äpplekaka full med näring som är beroendeframkallande god.


Ca 8 port.
5 äpplen
2 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
150 g Laktosfritt smör (eller ghi, kakaosmör eller smakfri kokosfett vid mjölproteinallergi)
1/2 dl kokossocker
1 - 1.5 msk kanel
1/2-1 tsk vaniljsocker

Skala och skiva äpplena och sätt i lagom stor form, blanda med kanel.
Smält smöret och blanda i mandelmjöl, sesamfrön, kokossocker, och vaniljpulver. Och klicka ut över äpplena.

Grädda i ugn ca 20 minuter i 200 grader.

Voilà!

(denna äpplekaka är dessutom gjord på svenska krav-äpplen köpta av Susanna som har sin krav-äpplegård på österlen.)

Vi åt med laktosfri grädde med vaniljpulver till. Men den funkar att äta som den är eller man annan grädde.







  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post39

Enkla Rödbetsbiffar

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Fri, April 25, 2014 08:35:23
Nyttiga vegetariska biffar är förmodligen bland det enklaste man kan göra. Man måste inte tjorva till det. Här är ett exempel på det:

För 4 biffar:
Ingredienser:
1 Rödbeta
1 ägg
1/2 rödlök
3 tsk majsmjöl
Örtsalt, svartpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv 1 rödbeta och en halv liten rödlök, blanda med 1 ägg, ca 3 tsk majsmjöl örtsallt och svartpeppar. Klicka ut i stekpannan och stek ca 2-3 minuter på vardera sida.

Rosta gärna lite nötter/frön till för att få lite krisp och ät gärna med getost.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post36

Min variant av Indisk Dhal

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Wed, April 23, 2014 18:26:38
Eftersom jag är som jag är, och aldrig kan hålla mig till ett recept pga att jag inte gillar vissa kryddor eller kombinationer, så måste jag hitta på mina egna recept. Jag brukar inte vara så bra på att måtta, men nu har jag börjat försöka anteckna vad jag gör så jag kan återberätta mina recept.
Detta receptet har jag skrivit upp måtten, och delar gärna med mig till er :)

Ingredienser:
1 broccoli
1/2 Blomkål
1 dl Purjolök, skivad
1 dl Röda linser
1 dl Creme fraiche (Eller annat tjockare/krämigare ersättare)
4 champinjoner (dela dem i 4 delar)
1 burk kokosmjölk
2 tsk buljongpulver
1/2 tsk örtsalt
2,5 tsk Curry (Gul, vanlig)
2,5 tsk Spiskummin
1/2-1 tsk Vit peppar
1/2 tsk Gurkmeja
1/2 tsk Timjan
2 cm Ingefära, Färsk, Grovt riven
1 Vitlöksklyfta
1.5 dl vatten
1 msk (ca) Ghi (renat smör), eller annat fett
1/2 kruka persilja (eller koriander om man föredrar den)

Gör så här:
- Ta lite ghi i en panna, Lägg ner purjon och alla kryddor utom örtsaltet, ingefäran och Vitlöken. Fräs en liten stund på medelvarm värme.
- Dela blomkålen och Broccolin i lagom bitar och lägg i i pannan. Häll på vattnet, kokosmjölken, linserna och de delade champinjonerna.
- sätt i buljongpulvret och örtsaltet. Och låt koka.
- När linserna börjar bli färdiga sätter du i örtsaltet, river i ingefäran och sist pressar du i vitlöken.
- När linserna är färdiga toppar du hela grytan med klippt Presilja, eller koriander om du föredrar det.

Den här maträtten är barnvänlig. Vill du ha i mer hetta kan du skiva i ca 4 cm färsk chili och riva ner mer ingefära.

Serveras med ris, bulgur eller quinoa.


Smaklig spis!



  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post35

Hårt och mjukt fröbröd utan gluten, mjölk, socker och ägg

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Wed, April 09, 2014 20:08:31
Jag har fått flera som vill ha recept på fröbröden som jag brukar baka till kurserna.
Så här kommer recept på ett mjukt fröbröd och ett hårt fröbröd.


Ingredienser:
0.75 dl Solroskärnor
0.5 dl Pumpakärnor
0.5 dl linfrön
0.5 dl Sesamfrön
2 dl ekologiskt majsmjöl
0.5 dl smakfri ekologisk kokosolja

Valfritt: Lite salt och ev. örter

Gör så här:
- Sätt ugnen på 140 grader och lägg ut ett bakplåtspapper på en stor plåt
- Blanda ihop alla torra ingredienser
- Koka upp vattnet och häll det varma vattnet och kokosoljan i bunken med de torra ingredienserna.
- Sätt degen på plåten och sätt ett bakplåtspapper över degen för att kavla ut degen tunt.
- När degen är utkavlad tar du bort bakplåtspappret som är på och skär lagom brödbitar i degen med en kniv (brödet blir enklare att dela när det är färdigt).
- Grädda i 65-75 minuter i nedre delen av ugnen, varmluftsugn.
När brödet är färdigt tar du ut det och låter det svalna. Där efter kan du bryta brödet i bitar efter markeringarna du gjort med kniven.



Ingredienser:

3½ dl vatten
3 dl nötter (Jag tog 50/50 jordnötter och cashewnötter)
1.5 dl pumpakärnor
1.5 dl solrosfrön
1.5 dl linfrön
1.5 dl sesamfröm
2 msk fiberhusk
2 msk olivolja el smält (smakfri) kokosolja
1 tsk origano
1 tsk salt

Gör så här:
- Mät upp fiberhusk i en bunke och häll vattnet på, rör om till klumparna försvunnit och låt sedan svälla ca 10 minuter.
- Hacka nötter och frön grovt i en matberedare, det ska vara bitar - inte mjöl.
- Blanda nöt-/frömixen med salt och olja.
- Blanda sedan ner fiberhuskgelén med nötblandningen.
- Blanda ordentligt.
- Låt degen stå 1 timme (inte nödvändigt men blir bättre).
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj 12-15 muffinsformar (jag hade 15) med olja
- Rulla bollar och sätt i formarna.
- Grädda i ugnen ca 45-50 minuter.
- Låt svalna på galler. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det!



Smaklig spis <3



  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post34

Nyttig(are) Kladdkaka med lakrits och färska hallon

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Tue, February 11, 2014 20:13:05
Hej hopp!
Har mixtrat fram en ny supergod kladdkaka med lakritssmak. Enjoy! <3




Ingredienser (eko så klart!):
10 Dadlar
3 ägg
2 dl mandelmjöl
1/5 dl kokos
1/2 dl rå kakaofett (funkar med kokosfett också)
6 msk Rå kakao (4-5 msk vanlig kakao)
2 msk jordnötssmör (eller annat gott nötsmör)
2 msk agavesirap (går säkert att byta ut till fler dadlar om man vill, men jag fick slut)
1 msk lakritspulver (ex. kung matkatta)
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Ställ ugnen på 175 grader
2. Kärna ur och blötlägg dadlarna
3. Smält kakaofettet över ett vattenbad
4. När dadlarna är hyfsat mjuka, mixa dadlar, vattnet de legati, kokosen och jordnötssmöret till en fin smet/deg.
5. Blanda mandelmjöl, kakao, lakritspulvret och bakpulvret väl.
6. Tillsätt dadel-smeten och blanda väl igen.
7. Tillsätt äggen, agavesirap och det smälta kakaofettet. Och blanda väl till en fin smet.
8. Olja och häll kokos i en form med avtagbara kanter. Och häll smeten i formen. Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen. (ta ut den när den fortfarande är kladdig)
9. Strö kokos över kakan och låt den svalna tills den är ljummen, på köksbänken
10. Servera med färska eller tinade hallon

Hoppas det smakar!



  • Comments(4)//blogg.livranweg.se/#post33

Rawfoodbollar med banan

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Fri, August 30, 2013 20:53:16
Har mixtrat fram ett nytt gott recept på Rawfoodbollar ikväll.



Recept:
3 dl blandade nötter (jordnötter, valnötter, cashewnötter),
2 torkade bananer (hela),
0.5 dl av vattnet bananerna legat i,
2 msk rå kakao,
2 msk honung
1 tsk kokosolja,
1 tsk kakaosmör.

Blötlägg bananerna i några timmar, eller så de blir mjuka.
Mixa ihop allt ordentligt och rulla i kokos eller krossad pistagenötter.

Gött blev det!


  • Comments(2)//blogg.livranweg.se/#post28

Min kosthållning och filosofi

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Sun, August 11, 2013 22:18:39

Vi kan kalla den för "VRKPF" :)

Jag har aldrig gillat LCHF, förmodligen pga att de flesta (förmodligen alla) som jag känner som gått på dieten i princip endast levt på kött, mejeriprodukter och bearnaisesås. MEN är det inte intressant att Dieten heter Low crab high fat alltså Låg mängd kolhydrater hög andel fett och inte Låg mängd kolhydrater hög andel kött och animaliskt fett. ÄNDÅ är det så dieten framställs.

Jag ser stora stekar med bearnaisesås framför mig. Ingenting som jag tycker är något man ska bygga sin "kostcirkel" på.

Vi är allätare, vilket i min värld betyder att vi behöver variation i vår kost. Jag tror stenhårt på att det är bra att äta säsongsvarierat, och att det är bra att äta det som finns i vår närhet och omgivning. Inte bara pga miljöaspekter, utan även pga av att vi är synkroniserade på ett helt annat sätt. Dessutom behöver vi få i oss de ämnena som finns runt omkring oss, ofta i liten dos, för att inte bli allergiska mot det som finns runt omkring oss. Ex pollen!
Tänker man lite logiskt så borde det vara så. Dessutom, om man tänker logiskt så borde man äta mestadels grönt i olika varianter, eftersom det är mestadels det vi kan äta. Jag tror egentligen att till och med jag som äter mycket grönt äter lite väl enformigt. Mer "ogräs" borde finnas på tallriken.

Jag brukar tänka "Hur hade jag ätit om det hade varit råprodukter?" Och jag tänker att det är en bra väg att gå.
Vi har i princip samma matsmältningssystem och ämnesomsättning som hos en människa för 100 000 år sedan.
Hur kunde en människa för 100 00 år sedan äta?
(Jag återkommer till svar på den frågan)


Kolhydratbovarna i min värld är snabba kolhydrater, framför allt socker, och mjöl. Skulle vi inte odla det vi gör mjöl av så skulle det inte finnas så mycket, logiskt tänkt - vi ska inte äta så mycket av det. Dessutom skulle vi inte kunna få i oss så stor mängd som råprodukt.
Rotfrukter som så många LCHFare säger är dåligt, tror jag inte alls att man ska vara rädd för. Vårt 100 00 gamla matsmältningssystem är väl utformat för att både smälta och ta hand om de råvarorna. MEN som med allt annat så ska vi inte äta två kilo morötter perr dag heller. Ska man äta varierat kan man inte äta såna mängder av något.

Jag tror inte heller att man ska äta så mycket kött som många LCHFare även säger att man måste äta. Utan kanske 1-4 ggr/vecka (inte dagar utan portioner). Och då tror jag att det ska vara av djur som vi själva "kan" (hade kunnat) fånga.
Det är samma sak här. Vårt matsmältningssystem är utformat efter hur de levde då. Och det var inte lätt att gå ut och fånga, släpa hem och sen slakta ko varje dag. Kanske till och med äta den rå.

Nya DNA studier visar på att vi inte förändrat får matsmältningsapparat sedan dess.

Jag tror mer på en varierad kost med ägg, nötter, frön, mycket olika gröna växter rötter och knölar, rotfrukter, bär, olika linser och böner, frukt, bra fett som, avokado, fet fisk, nötter, kallpressade oljor mm.
Alltså inte nödvändigtvis flera kilo mejeriprodukter i veckan... lite lagom med kött (om ens alls). En del kanske kallar min filosofi för LCHF? En del inte. De flesta LCHFare jag stött på äter nästan bara kött och mejeriprodukter och en del LCHFare äter inte en enda grönsak och det tror jag inte är bra alls(!). Prova "Sunt-furnuft-dieten" i en månad så kommer du se fina resultat. Äter man så här så gör det inget om man äter onyttigt ibland, det är det som är det fina :)



Inte för stora och inte för små portioner och gärna ca 5 mål om dagen.
(Sen är det ju lite olika människa till människa men det kan ni få veta mer om på en konsultation hos mig. Vad som passar mer och mindre för just Dig)

Jag har alltid kallat "min diet" för sunt förnuft. Men eftersom alla inte förstår vad jag menar med "sunt förnuft" så kan jag även kalla den för "VRKPF" - Varierat och rätt kolhydrat, protein och fett ;)

Ps. Grupper i världen som fortfarande äter på det sättet som jag ger exempel av, har inte våra moderna sjukdomar. Ex. Diabetes, högt blodtryck, cancer, alzheimers, hormonsjukdomar, allergier, torr/trasig hud, utslag och eksem, ångest, depressioner, sömnbesvär mm. Men lever ändå länge. Men när de börjar äta som oss (mjöl, socker, salt, kemikalier, stora mängder kött) så får de samma sjukdomar som oss också.

(Det här är ett blogginlägg jag skrev för drygt ett år sedan på min gamla blogg, men jag kände att det var värt att ta upp igen när jag läste den här artikeln idag. som stödjer min tro och filosofi)

Ha det gott och ät gått :)







  • Comments(3)//blogg.livranweg.se/#post27
Next »