Liv Ranwegs blogg

Liv Ranwegs blogg

Om Bloggen

Hälsa, medicin, forskning, kostfakta, komplimentär medicin, alternativ medicin, recept, vad som händer i företaget och med div. utbildningar. osv.
En salig blandning.

Jag finns även på Facebook:
https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa

Hälsa och miljö hör ihop

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Tue, August 12, 2014 00:32:52

Vad i ditt hem tror du är fritt från kemikalier som: hormonstörande ämnen, cancerogena ämnen, flamskyddsmedel, skummedel, antibiotika, tungmetaller mm?

Försök att tänka igenom ditt hem. Rum för rum. Sak för sak. Och när du hittar något som du tänker att den saken, den är nog ren från gift. Då vill jag att du håller kvar det i din tanke. För nedan kommer en lista, visserligen ganska kort med tanke på vad som finns ett hem, men för att illustrera från vad vi får i oss alla dessa kemikalier som vi får i oss varje dag.
Har du ekologiska eller KRAV-märkta produkter kan du ha tur och ha något som är giftfritt. Men det är dock inte säkert då vi lever i ett ekosystem.

Ibörjan av sommaren, på ett möte, fick jag höra att antalet kemikalier vi får i oss på en dag är 60.000 men jag har inte lyckats kolla upp den siffran något närmare. Men med tanke på att det finns många kemikalier i bara en produkt så känner jag mig ganska övertygad om att den siffran stämmer.
Det sägs även att en vanlig kvinna sätter 515 kemikalier i sitt ansikte varje dag. Dessa kemikaler andas vi in, men absorberas även genom huden in i kroppen och i blodbanan. Men vi dödar även viktiga bakterier som fungerar som ett skydd på vår hud, både för att behålla huden frisk men även som fungerar som ett fösta immunförsvar.

Bara en mango innehåller allt detta: http://blogg.livranweg.se/#post16
En tandkräm allt detta: http://blogg.livranweg.se/#post32


Dricksvatten, kranvatten, Luft-fräschare, skurmedel, diskmedel, fönsterputs, tvättmedel, sköljmedel, tvål, schampo, balsam, tvättkräm, badolja, badbomb, badskum, duschkräm, hudkräm, ansiktskräm, ögonkräm, handkräm, fotkräm, rynkkräm, nattkräm, dagkräm, solskyddsfaktor, mjugörandekräm, bodybutter, stråstärkare, mousse, torrschampo, hårspray, gelé, hår- och kroppsoljor, nagellack, nagellacksborttagning, nagelbandsolja, underlagskräm, puder, mascara, ögonskugga, rouge, täckstift, läppstift, läppenna, läppglans, läppsyl, ögonbrynspenna, anisktsvatten, ansiktsrengöring, ögonbrynsfärg, hårfärg, parfym, deoderant, Deo-spray, tandkräm, munskölj, sugtabletter, våtservetter, servetter, kaffefilter, tepåsar, toalettpapper, hushållspapper, ugnsrengöring, toalettrengöing, koservburkar, kryddor, plastartiklar, frukt, grönsaker, förpackad mat, charkprodukter, köttprodukter, halvfabrikat, helfabrikat, torrvaror, bröd, kakor, bakelser, glass, ost, saft, godis, läsk, chips, halstabletter, tuggummi, allt som har växt, olika såser, vätskeersättningar, stekspadar, bakbunkar, matlådor, glasslådor, plastpåsar, bullformar, gladpack, bakpapper, hushållsapparater, skärbrädor, kläder, ytterkläder, underkläder, skor, väskor, nässesärer, sängkläder, handdukar, dukar, filtar, överkast, gardiner, soffor, kuddar, täcken, fåtöljer, fotpallar, köksstolar, bord, taper, färg, golv, mattor, lampor, böcker, tidningar, kvitton, tyg, pengar, prydnader, blommor, brandvarnare, instrument, filmer, skivor, tavlor, ramar, levande ljus, byggleksaker, bilar, dockhus, kläder till dockorna, barnvagnar, leksaksvagnar, barnböcker, skallror, gosedjur, sugleksaker, alla andra leksaker, nappar, nappflaskor, barnmat, barnbestick, barntallrikar, barnmuggar, barnglas, haklappar, dräggelskarfar, babygym, babysitter, snuttefiltar, mediciner, vacciner, värktabletter, allergitabletter, plåster, bandage, blöjor, teknikprylar, tapeter, målarfärger, bets, lack, trämöbler, tygmöbler, olika sorters ytskickt, resväskor, paraplyer, kläder, solstolar, solparasoll, byggmaterial , vin, öl, cigaretter, snus, betong, cement, lim, tejp, skrivpapper, luften vi andas, marken vi går på, haven och sjöarna vi badar i, blomjord, gödsel, olika blommedel, bensin, lacknafta, mat och mediciner. MED MERA

Sen är det inte bara i hemmen det är så här, utan även på arbtesplatsen, i förskolor och skolor, på vårdcentraler, bibliotek, butiker, restauranger, i bilen, bussen, tåget, flyget, väntehallen och på mataffären. Ja, över allt. Ingenstans är det skonat, inte ens på nordpolen är det fritt från dessa ämnen.

Så varför ska vi försöka köpa så mycket som möjligt ekologiskt och KRAV-märkt? Varför spelar det roll vad vi använder för krämer, schampon tandkrämer och smink? Varför är det viktigt att försöka hålla oss friska med rena hälsosamma produkter och mat? Jo för att medan vi stoppar i oss alla dessa kemikalier och medel, så lagrar vi det i våra kroppar och för över det till våra kommande barn. Varje gång vi kissar kissar vi ut ämnen som inte hör hemma i vår natur och i våra hav. Så det är inte bara på området där de besprutar bananerna som barnen blir missbildade och folk dör i förtid av cancer. Det händer just nu precis här där vi idag lever våra liv. Och det händer varje dag.
Det handlar om att skapa positiva ringar på vattnet. Bryta en trend som som sakta men säkert skadar både oss själva, vårt samhälle, våra barn och vår jord.

Hälsa och miljö hänger ihop.Männen tappar sin fertilitet och fler och fler pojkar föds idag med ett missbildat könsorgan, i Sverige, orsakat av de kemikalier som vi varje dag stoppar i oss. Fler och fler barn får koncentrationssvårigheter och aggressionsutbrott, depression har blivit en folksjukdom. Var och varannan svensk är allergiska, har IBS eller någon form av autoimmun sjukdom. ¼ får idag cancer och om 50 år beräknas det vara 3 gånger fler som får cancer.
Och vi säger att vi inte vet hur cocktaileffekten påverkar oss, ändå tycks det finnas rakt framför näsan på oss. Det kommer fler och fler rapporter i ämnet, men vi väljer att blunda.

Slutligen. Vilket rum i ditt boende tror du är det rummet som har flest kemikalier, hormonstörande medel och cancerogena medel? - Barnkammaren är rätt svar (inte garaget).
Vill du att dina kommande barn och barnbarn ska kunna få barn så är det läge att börja tänka om. Ekologiskt är logiskt och väldigt värt det.
Börja läs på och ta ansvar och kommando över ditt liv. Du kan börja nedan, med vissa länkar som jag samlat ihop. Men det är ju så klart bara en bråkdel av vad som finns, men en bra början.

Givetvis fins det andra saker som påverkar vår hälsa också.


Lycka till i djungeln.

Rekommenderade filmer och klipp
http://www.underkastelsen.se/
http://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten
http://www.bananasthemovie.com/
http://www.youtube.com/watch?v=FJbG6Xfk1rI
https://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo


Läsbart:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast
http://ki.se/forskning/fler-kemikalier-i-vardagen-barnen-mest-utsatta
http://www.naturskyddsforeningen.se/5frukter
http://alltommat.se/spar-av-bekampningsmedel-i-svenska-fruktkorgar-sa-har-blir-du-av-med-gifterna/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/farliga-amnen-kvar-i-plasten
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/gavor/radda-mannen
http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/13-punkter-som-giftbantar-forskolan
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/Bekampningsmedelsrester_i_vara_fruktkorgar_faktablad.pdf
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/plast-inkraktar-i-barnens-vardag
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/efsa_underlag.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3253&artikel=2961048
http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Kemikalier-i-klader-och-andra-textilier/
http://www.umea.se/download/18.53d383fe142675f74e66bd0/1385651793693/Kemikalier+i+barns+vardag.pdf
http://www.vetenskaphalsa.se/kemikalier-dolt-halsohot-i-var-vardag/
http://karlstad.se/miljo-och-energi/kemikalier-i-hemmet/
http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/?gclid=CKyt_4GD_74CFeHbcgodtVQAoA
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vin-innehaller-cancerframkallande-kemikalier
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/stada-utan-giftiga-kemikalier
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/efsa_underlag.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5884051
http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/Giftiga-kemikalier-funna-i-barnklader/
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3797526.ece

http://www.radron.se/kemikaliesvar
http://www.kemikaliedetektiven.se/giftiogsoffa.pdf
http://hemma.aftonbladet.se/2014/02/gifterna-som-finns-i-vanliga-mobler/
http://obesprutat.com/2014/02/26/barnkammaren-hemmets-mest-fororenade-rum/
http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article61945.ece

http://www.helsingborg.se/Medborgare/Bo-bygga-och-miljo/Kemikalier-i-hemmet/
http://www.su.se/forskning/ledandeforskning/naturvetenskap/klimat-hav-och-milj%C3%B6/artiklar/kemikalierna-i-v%C3%A5ra-kroppar-1.6505  • Comments(3)//blogg.livranweg.se/#post38

I mitt barns mun?

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Mon, November 25, 2013 21:37:55
Jag har under en lång tid velat veta vad en vanlig barntandkräm innehåller. Så jag bestämde mig för att ge tiden till att ta reda på det.
Är du lika nyfiken som jag? Då kan du får en mycket intressant läsning nedan.

Jag bestämde mig för att reda ut Pepsodent Kids. Ingredienserna kommer i ordning, så den som är överst är det mest av.Jag reder ut varje ämne för sig, eftersom det inte finns info om hur effekterna blir när de kommer som "cocktail".

Sorbitol
– sockeralkohol E-nummer 420
Användning: I lightprodukter som sylt, godis, bakverk mm.
Förekomst: Sorbitol framställs syntetiskt ur stärkelse genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator.
Risker: kan ha en laxerande effekt, och vid för stort regelbundet intag kan det leda till magproblem med massiv viktnedgång som följd, Cancer, allergiska reaktioner och ögonskador.

Aqua – vatten.
Jag tror att vi alla vet v ad det är, och vad det vanligtvis används för.

Hydrated Silica – kiselsyragel
Användning: Det vanligaste användningsområdet är som torkmedel för att skydda t.ex elektroniska produkter under lagring och transport. Det används även för att kontrollera luftfuktigheten i museimontrar eller som kattsand, då kallad kristallsand eller kristallkattsand. Men används även i tandkräm. Den används också i olika färger och fernissor och vid framställning av öl.
Förekomst:
Framställs genom att finmalen kiseldioxid blandas med vatten. Det består av hårda, glasklara eller mjölkaktiga mycket porösa korn med 5 – 15% vattenhalt. Kornytan kan uppgå till 200 – 1200 m2 per gram ämne.
Risker: Eller så frågar man sig bara vad det har i mitt barns mun att göra?


PEG-32 – Polyetylenglykol, Emulgeringsmedel
Användning: Används som laxeringsmedel, som hjälpämne i läkemedel, inom kemisk industri som beståndsdel i kosmetika och för träkonservering.
Risker: Vid medicinering ska man alltid rådfråga med läkare för att använda detta ämne om men som ska inta det är under 12 år, är allergisk eller känslig, har inflammatoriska tarmproblem, såsom ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, toxisk megakolon, har ileus, ett hinder eller perforerad tarm, har hjärt-och cirkulationsproblem.
Andra Bieffekter är: elektrolytobalans, diarré, allergiska reaktioner, uppsvälldhet, orolig och/eller smärta i magen, illamående.

Om du försöker bli gravid, är gravid eller ammar, bör du kontakta läkare innan du tar detta läkemedel.
Alltså bör det förmodligen inte heller finnas i våra barns tandkräm.


Sodium Lauryl Suflat
– Natriumlaurylsulfat, Skummedel, SLS
Användning: Badskumm, rakludder, vissa tandkrämer, schampo mm
Förekomst: Är en anjonaktiv surfaktant. Dess anjon, dodecylsulfat, består av en kolvätekedja med en sulfatgrupp (Salt av svavelsyra).
Risker: Förekomst i schampon gör att hårbotten avfettas och torkas ut och orsakar beroende av balsam och eftervårdsprodukter. Förekomst i tandkrämer är olämpligt då slemhinnor är väldigt känsliga. Studier visar minskad förekomst av afte (blåsor i munnen) vid bruk av tandkräm som inte innehåller SLS.


Aroma - Aromämnen
Användning: används för att ge smak och även lukt åt livsmedel, samt diverse andra tillämpningar.
Förekomst: Det finns olika kategorier av armomaämnen:
Naturliga aromämnen, som extraheras direkt ur bär eller frukt etc, genom exempelvis destillation
Naturidentiska aromämnen framställs på kemisk väg, men är identiskt lika de naturliga ämnena i den kemiska strukturen
Syntetiska eller konstgjorda aromämnen ärframställda på kemisk väg utan likhet i naturen Rökaromer
Exempel på aromämnen kan vara: Alkoholer, Aldehyder, Aminer, Estrar, Ketoner, Laktoner, Terpener, Tioler.
Risker: Eftersom det inte är specifierat vilket aromämne som är i, så är det omöjligt att säga något om riskfaktorer.


Cellulose gum – Förtjocknings - och stabiliseringsmedel E-nummer 469 (E 466 )
Användning: Används i klister, smutupplösare, tvättmedel, glass, fryst pommes frites ost samt vid oljeborrning.
Förekomst: Framställs från cellulosa med hjälp av kemiska processer.
Risker: Förbjuden i Nya Zeeland och Australien


Sodium Saccharin – Sackarin, artificiellt sötningsmedel E-nummer: 954
Användning: I godis, glass, läsk, och mat mm som sötningsmedel.
Förekomst: Sackarin kan framställas på olika sätt men alltid Syntetiskt.
Risker: Cancer, fosterskador, genetiska skador [5mg/kg och dag]


Sodium Flouride - är en jonförening med den kemiska formeln NaF.
Användning: Natriumfluorid används ofta i tandkräm och som rengöringsmedel.
Förekomst: Natriumfluorid framställs genom att neutralisera fluorvätesyra (mycket stark frätande syra) med natriumhydroxid (vitt fast ämne som är starkt frätande).
Risker:
Ett dagligt intag på mer än 2 mg kan försämra hälsan. Med åldern minskar njurfunktionen och fluorhalten i skelett och blod ökar. I små frekventa doser kan fluor orsaka missväxt, fosterskador, sterilitet, cancer, Alzheimers, benskörhet, åderförkalkning, försvagar immunförsvaret och reducerar hjärn-kapaciteten. Det kan bidra till illamående, förstoppning, orolig mage. Det har visat sig påverka hjärtat och cirkulationssystemet. Kan orsaka smärta i ben och ofullständiga stressfrakturer när doserna är för höga, irriterar magen ibland så hårt att det orsakar sår, komplikationer i skelettet, kan förändra utseendet på barns tänder under tandutvecklingen.
Läs mer om alla hälsorisker från fluor HÄR


Tocopheryl Acetate - även känd som vitamin E-acetat.
Användning: Förekommer ofta i dermatologiska produkter som hudkrämer
Förekomst: Det är ett ester av ättiksyra och tokoferol
Risker: Tillskott av syntetiskt E-vitamin korrelerade med fler fall av hjärt-kärlsjukdomar och cancer

Calcium Gluconate – mineraltillskott
Användning: Används mest vid behandling av hypokalcemi (kalciumbrist i blodet). Det används också för att motverka en överdos av Epsom Salt, magnesiumsulfat. Gel beredningar av kalciumglukonat används för behandling av brännskador från fluorvätesyra.
Förekomst: Det framställs genom neutralisation av glukonsyra med kalk eller kalciumkarbonat.
Risker: Det kan bidra till illamående, förstoppning, orolig mage.
Snabba intravenösa injektioner av kalciumglukonat kan orsaka hyperkalcemi, vilket kan leda till kärlutvidgning, hjärtarytmier, sänkt blodtryck och bradykardi. Extravasation av kalciumglukonat kan leda till cellulit. Intramuskulära injektioner kan leda till lokal nekros och abscessbildning.

Benzyl Alcohol – kemisk förening, Lösningsmedel.
Användning: Bensylalkohol används som ett allmänt lösningsmedel för tryckfärger, målarfärger, läcker, och epoxi- hartsbeläggningar. Men även i tvål och parfymer.
Förekomst: Ämnet framställs genom hydrolys av bensynklorid(har använts som krigsgas. Mycket irriterande för huden.) med natriumhydroxid (ett vitt, fast ämne som är starkt frätande), men förekommer också naturligt i ett antal olika frukter och teer.
Risker: Det oxideras snabbt i friska individer till bensoesyra, konjugeras med glycin i levern och utsöndras som hippursyra . Höga koncentrationer kan leda till toxiska effekter inklusive andningssvikt , vasodilatation , hypotension , kramper och förlamning . Nyfödda , speciellt om kritiskt sjuka , inte kan metabolisera bensylalkohol lika lätt som vuxna . Rapporter i början av 1980-talet av sexton neonatala dödsfall i samband med användning av koksalt flush lösningar som innehåller bensylalkohol konserveringsmedel lett till rekommendationer för att undvika dess användning hos nyfödda

Limonene - cyklisk terpen (omfattande samling kolväteföreningar)
Användning: Limonen används som doftämne i parfym, smink och rengöringsmel och som smakämne i läkemedel, framför allt sådana som innehåller bittra alkoider.
Risker: Terpen kan vara mer eller mindre giftiga eller skadliga

CI73360 – Svavelorganisk förening. Färgämne
Användning: Färgning av polyestertyg
Förekomst: Tioindigo genereras genom alkylering av svavel, i tiosalicylsyra med klorättiksyra.
Hälsorisker: (Det är svårt att hitta information här)

CI77891 – Oxid av Titan, Titansyra
Förekomst: Ren titandioxid förekommer inte naturligt i större utsträckning, men kan framställas ur titanmalm, såsom ilmenit (industrimaterial) eller leuxocen. Titandioxid fås även från rutilsand, som är en av de renaste förekomsterna.
Användning: Titandioxid används som Vitt pigment för färgning av betong, målarfärg, tandkräm och läkemedel, med mera. E-numret är E 171.
Hälsorisker: Detta kan orsaka hittills okända hälsoproblem


Jag känner mig övertygad. Dessa ämnen är ingenting jag anser har att göra i mina barns munnar och kroppar. Även om de kommer i små doser, och kanske inte anses så farliga i de separata doserna. Men jag tänker cocktaileffekt, kontinuerligt och långvarigt använda och framför allt att många av ämnena inte gör någonting positivt för tandhälsan. Alltså är de onödiga.
Det finns dessutom en rad ämnen som inte behöver stå med på innehållsförteckningen. Vilka är de? och hur påverkar dem i det långa loppet och i samband med andra kemikalier?

Vi använder idag inte bara tandkräm som dessa kemikalier finns i utan vi får i oss det från mellan 10-20 olika produkter/dag.
Konsumentorganisationerna varnar för detta, och WHO talar om detta som ett hot mot världshälsan.


Som tur är så finns det massor av alternativ till den vanliga tandkrämen. Ingen nämnd, ingen glömd.

(Och du, "vuxentandkrämer" är förmodligen ännu värre för den får inte ens barn använda)


Eftersom många vill ha källor så lägger jag in dem nu i efterhand.
Det är inte alla med det räcker.

Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1640574
Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23930475
Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23840230
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=my_5Ib-gksI#t=85
SVD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fluor-i-dricksvattnet-kan-ge-cancer_498843.svd
Epochtimes: http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/30/23526.html
http://www.foreningencuibono.se/wp-content/uploads/Fluor_A5_V1_utskrift.pdf
http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/fluoride_b_2479833.html
http://art-bin.com/art/sallstrom_sw.html
Sourze: http://sourze.se/2008/11/07/vad-din-lakare-inte-berattar-for-dig---del-1__67372
http://thewatchers.adorraeli.com/2013/09/08/fluoride-calcifier-of-the-soul/
http://www.tf.nu/nyhet/fluori-tandkram-och-dricksvatten-farligt
Tandvårdsförbundet: http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/fluoride_b_2479833.html
SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fluor-i-dricksvattnet-kan-ge-cancer_498843.svd
Svensk vatten: http://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/Takt-till-kran/Kemiska-amnen/Fluorid/
Föreningen Cui Bono i Göteborg: http://www.foreningencuibono.se/wp-content/uploads/Fluor_A5_V1_utskrift.pdf
Plustagning: http://pulstagning.se/2012/july/ar-fluor-skadligt.html
Doktor Dahlqvist blogg: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/fluor_ett_gift
Zarahs sida: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1
Water fluoridation dvd: http://products.mercola.com
Kemist varnar för fluor: http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/30/23526.html
Tandvårdsförbundet: http://www.tf.nu/nyhet/fluori-tandkram-och-dricksvatten-farligt
Nyhetsklipp ang. substanser i skönhetsartiklar: http://www.svt.se/nyheter/varlden/farliga-substanser-i-vanlig-tandkram
DN http://www.dn.se/ekonomi/farliga-amnen-i-tandkram-och-tval/
Expressen http://www.expressen.se/halsa/farliga-substanser-i-vanlig-tandkram/
MiljöAktuellt http://www.idg.se/2.1845/1.500776/hormonrubbande-substanser-i-tval-och-tandkram
KURERA: http://kurera.se/fem-giftfallor-i-ditt-barns-vardag/
Metro: http://www.metro.se/nyheter/larm-om-farliga-kemiska-amnen-i-hygienvardsprodukter/EVHmdd!hLR9bpbl7ibgQ/
SBU: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Sok-kunskapsluckor/Kunskapsluckor/Tandkram-med-tillsats-av-antimikrobiell-substans-vid-kronisk-parodontit--/
Medveten konsumtion: http://www.medvetenkonsumtion.org/rad-och-tips/hygien/skonhet/tandkram
Mercola.com
Shenet
Äkta vara för att läsa om E-nummer
Wikipedia både engelska och svenska Där man kan slå upp varje kemikalie och läsa (det finns mest info på engelska)
Zarahs sida: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=737&print=1
"A Consumer´s Dictionary of Food Additives" av Ruth Winter;
"The Mirage of Safety" av Beatrice Trum Hunter;
"Additives - Your Complete Survival Guide" av Felicity Lawrence;
"Eater´s Digest" av Michael F Jacobsen; "Aspartame (Nutrasweet): Is It Safe?" av H J Roberts;
"Excitotoxins, The Taste That Kills" av R L Blaylock. (Konsumenter i samverkan)
  • Comments(242)//blogg.livranweg.se/#post32

Nej tack till Fluor

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Mon, November 25, 2013 19:05:25
Fluor är en toxisk restprodukt från atomvapen- och aluminiumindustrin, som lurades på människor för att undvika problem med rening av fluoravfall och för att öka vinsterna. Det är mycket giftigt och klassificeras någonstans mellan bly och arsenik. I toxikologiböcker klassas fluor som ett starkt gift tillsammans med cyanid, som är en stark enzymhämmare. Det är giftigt vid såväl inandning (av damm eller aerosoler) och förtäring.

Fluor är ett nervgift som första gången användes av nazisterna i koncentrationslägren för att dumma ner och minska viljekraften hos fångarna så att man kunde kontrollera dem lättare. Man har tidigare även använt fluor som pesticid (bekämpningsmedel) för att avlusa kycklingar.


När fluorid kommer in i kroppen binder den sig snabbt till kalcium och eftersom kalcium finns i varje cell så binds fluor till alla vävnader, inklusive hjärna, hjärta, lever och njurar. Röntgen har påvisat skelettdeformationer bland barn med högt fluorintag. Flera studier visar en 20 – 40 procent högre höftfrakturfrekvens i områden med mycket fluor i dricksvattnet. Fluor kan stärka benytan till en viss del men insidan av benet blir i gengäld skörare och kombinationen fluor - aluminium har visat sig förorsaka samma patologiska förändringar i hjärnan som kan ses vid Alzheimers sjukdom. Det finns dessutom flera studier som visar att fluortillskott inte förbättrar tandhälsan hos skolbarn.Fluor är ett ackumulativt gift som hämmar kalciumomsättningen och cellpermeabiliteten, bryter ner protein och nedsätter kollagenproduktionen, är en av de mest toxiska metallerna, och kan förekomma i vatten, komjölk, soyamjölk etc. Ett dagligt intag på mer än 2 mg kan försämra hälsan. Med åldern minskar njurfunktionen och fluorhalten i skelett och blod ökar.
I små frekventa doser kan fluor orsaka missväxt, fosterskador, sterilitet, cancer, Alzheimers, benskörhet, åderförkalkning, försvagar immunförsvaret och reducerar hjärn-kapaciteten. Det kan bidra till illamående, förstoppning, orolig mage. Det har visat sig påverka hjärtat och cirkulationssystemet. Kan orsaka smärta i ben och ofullständiga stressfrakturer när doserna är för höga, irriterar magen ibland så hårt att det orsakar sår, komplikationer i skelettet, kan förändra utseendet på barns tänder under tandutvecklingen.

Den dödliga dosen för en 70 kg ( 154 lb) människa uppskattas till 5-10 g.


Det finns tillräckligt med fluor i en tandkrämstub för att döda ett litet barn.


Läs mer om fluor här:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1640574
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23930475
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23840230
http://www.youtube.com/watch?v=my_5Ib-gksI#t=85
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fluor-i-dricksvattnet-kan-ge-cancer_498843.svd
http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/30/23526.html
http://www.foreningencuibono.se/wp-content/uploads/Fluor_A5_V1_utskrift.pdf
http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/fluoride_b_2479833.html
http://www.tf.nu/nyhet/fluori-tandkram-och-dricksvatten-farligt
http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/30/23526.html
http://art-bin.com/art/sallstrom_sw.html
http://sourze.se/2008/11/07/vad-din-lakare-inte-berattar-for-dig---del-1__67372
http://thewatchers.adorraeli.com/2013/09/08/fluoride-calcifier-of-the-soul/

  • Comments(9)//blogg.livranweg.se/#post31

En kort berättelse om mig

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Tue, October 01, 2013 09:31:49

Redan som barn blev jag intresserad av hälsa och samspelet med naturen.
Men det var som ung ungdom som jag verkligen började intressera mig för det på riktigt.
När jag var 10 år valde jag själv att inte ta vaccinet som erbjöds, jag blev vegetarian och medlem i bland annat djurens rätt.
Pressen i skolan blev dock successivt högre, jag hade dyslexi som jag inte fick hjälp för och skolgången blev tung. Så småningom kom jag i obalans.

När jag gick på gymnasiet hade jag sömnproblem, migrän och ont i magen. Mina sömnproblem utvecklades till ett riktigt dåligt minne, dåligt humör och framför allt trötthet som gjorde att jag somnade överallt. Situationen blev akut och när jag för andra gången på en vecka somnat, medan jag lagade mat och hela hemmet var rökfylld när jag vaknade, förstod jag att jag behövde söka hjälp. Sömnmedicin var inte ett alternativ för mig då jag alltid varit rädd för effekterna av det. Så jag sökte mig till Ayurveda.
Jag var skeptiskt till en början, men efter bara två behandlingar, lite te och örtpasta så sov jag för första gången på minst ett år, en hel natt. Min magkatarr försvann och jag kunde både börja äta igen och fokusera på skolan.
Där började mitt vuxna intresse för hälsa, på allvar.

När jag var 17 år började jag min utbildning inom ayurveda. Nu 12 år senare har jag utbildat mig till Ayurveda-terapeut, Kraniosakral-terapeut, Vedic art-lärare och Reiki-master. 4 metoder som komplimenterar varandra och även skolmedicin.
För att få en större inblick och förståelse i hur hjärnan fungerar så läser jag just nu på psykologi-programmet på LTU, vilket ger mig möjlighet till att på ett spännande sätt koppla ihop våra kognitiva aspekter med komplementär medicin.

Jag är anställd på min mammas företag, Lotta Lindgren AB, som är är stolt bronssponsor till Naturskyddsföreningen. Miljötänk är en viktig del i företaget då vi ser att hälsa och miljö hör ihop.

Just nu jobbar jag även ideellt med ett spännande projekt som ska leda till kunskaper som både gynnar er som patienter och som bidrar till att utveckla kraniosakral-terapi som behandlingsform. Nämligen ett forskningsprojekt med tre olika diagnoser - knäartros, kroniska ländryggssmärta och migrän/svår huvudvärk – eftersom det är diagnoser där människor ofta söker sig till kraniosakral terapi då de har haft svårt att bli tillräckligt friska med de skolmedicinska behandlingar som erbjudits.

Jag kan idag se stor skillnad på hälsotänket, i samhället, jämfört med för 10 år sedan och det ger mig hopp om en ännu ljusare framtid.
Min dröm är att sjukvård och komplementärmedicin kan mötas så folkhälsan kan bli bättre och medicinering kan minska.  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post30

Ny studie visar att kvinnor som blivit misshandlade under barndomen löper markant större risk att drabbas av sköldkörtelstörningar

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Wed, August 07, 2013 22:21:43
En ny studie visar att kvinnor som blivit fysiskt misshandlade i barndomen löper 40% större risk att drabbas avsköldkörtel störningar.


"Vi fann ett signifikant samband med sköldkörtel-störningar för kvinnor som utsattes för övergrepp under barndomen" - huvudförfattare Esme Fuller Thomson, professor och ordförande vid University of Toronto fakulteten för socialt arbete, i ett universitet pressmeddelande.

Esme fortsätter: "Vi trodde ursprungligen länken skulle kunna förklaras av faktorer såsom daglig stress, rökning eller alkoholmissbruk - egenskaper som förknippas med både barndom misshandel och störningar sköldkörtel - men även efter justering för 14 potentiella förklaringsfaktorer, hade kvinnor som blivit fysiskt misshandlade i barndomen 40 procent högre odds för sköldkörteln störningar än sina icke-misshandlade kamrater.”(Bild lånad från skölkörteln.se)


Forskarna analyserade data från cirka 13.000 kanadensiska vuxna. Mer än 1.000 av kvinnorna rapporterade att de fysiskt misshandlade innan de fyllde 18 och ca 900 sa att de hade diagnostiserats med en sköldkörtelsjukdom.

Studien publicerades on-line Juli 29 i Journal of Aggression, misshandel och trauma.

Långsiktiga effekter, av barnmisshandel, på sköldkörteln "kan bero på hur tidiga trauman ändrar hur en person reagerar på stress, hela livet," studie medförfattare Loriena Yancura, docent i the family and consumer sciences department at the University of Hawaii, sa i pressmeddelandet,

"En viktig väg för framtida forskning är att undersöka eventuella dysfunktioner i produktionen av 'fight-or-flight' hormon, kortisol, bland överlevare av övergrepp", tillade hon.Fredag ​​2 AUGUSTI (HealthDay News)

  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post26

Bisfenol A - Den poppulära kemikalien som gör oss sjuka och förstör våra gener

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Fri, July 12, 2013 10:34:06

Bisfenol A, den hormonstörande kemikalien som för inte allt för länge sedan förbjöds i nappflaskor, finns fortfarande i konserverad mat, drycker som man köper på burk och plastflaska, i invändigt belagda vattenledningsrör, tandlagningsmaterial, i locken på barnmatsburkar, kassakvitton, färg, lim, barnleksaker, barnartiklar, i plastmuggar, plasttallrikar, och i stort sett alla platsförpackningar som vi både sparar våra rester i, och som vår mat vi handlar kommer i från affären mm. Även produkter som pappersmuggar, servetter, tepåsar, kaffefilter och smörgåspapper innehåller höga halter BPA. Konservburkar och dryckesburkar toppar listan.
Det varnas mer och mer för denna kemikalie och flera experter menar att den som kom på att sätta det giftiga ämnet i plasten var galen.

På en liveblogg på SvD en kunnat följa hur fyra reportrar ätit konserverad mat, i två dagar, för att se om halterna av bisfenol A skulle ändras i deras kroppar. Provsvaren var häpnadsväckande. Efter att ha ätit burkmat i två dagar ökade samtliga fyras halter i urinen med som minst 2 800 procent och som mest med 4 600 procent!

Det pågår just nu en forskardebatt, om bisfenol A är skadligt i låga halter, så visar experiementet att det främst är konserver man bör undvika, säger Bo Jönsson, professor vid Lunds universitets medicinska fakultet, avdelningen för Arbets- och miljömedicin.

Fortfarande ligger värdena under den nivå som är farlig, enligt myndigheterna. Men den gränsen diskuteras just nu intensivt i forskarvärlden sedan dussintals råttstudier visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.
En orsak till att inget motsvarande vetenskapligt försök gjorts tidigare kan enligt Christian Lindh vara att det är etiskt problematiskt för forskare att utföra experiment där människor aktivt exponeras för gifter.

– I USA vågar forskarna sällan göra det av risk för att bli stämda, och det är tveksamt om det ens skulle tillåtas. I Europa krävs det godkännande från etiska nämnder.


Så skadas nyfödda av Bisfenol A

Forskare vid Uppsala univeristet har upptäckt att ett av hjärnans viktigaste signal system, det kolinerga signalsystemet, påverkas av Bisfenol A. Det har visat sig framkalla skador i hjärnfunktionen hos nyfödda möss. Effekterna är bland annat hyperaktivitet. Individerna som utsatts för bisfenol A fick en ökad känslighet för denna typ av exponering i vuxen ålder.

Ämnet är vida spritt och uppmätt ämnet i såväl människans moderkaka, foster som modersmjölk. Det är framför allt kritiskt att få i sig Bisfenol A, under den tiden då hjärnan utvecklas, de första två åren. Forskningen har publicerats i tidskriften Toxicology.

Kemikalieinspektionen fick i uppdrag att efter samråd med Konsumentverket kartlägga förekomsten av BPA i leksaker och barnartiklar samt hur mycket BPA som avges från dessa produkter. Vid behov skulle åtgärder för att minska exponeringen föreslås. Rapporten presenterades i september 2012. I rapporten föreslogs inget nationellt förbud eller ytterligare begränsningar av BPA i leksaker eller i barnartiklar.

Inte nog med detta så är ämnet Bisfenol A även kopplat till infertilitet, det visar en ny studie vid Tufts universitet i Boston.
En en annan färsk studie från Penn State College of Medicine visar att gravida mammor med höga halter av BPA i blodet under den 16: e graviditetsveckan löper dubbelt så stor risk för att få barn med andningsproblem under de första sex månaderna i livet. 99 % av alla mödrar i denna studie hade olika nivåer av bisfenol A i sina system.
PBA sammankopplas även med Fetma, cancer, diabetes, neurologiska problem, nedsatt motstånd mot sjukdom mm.

Globalt produceras omkring 4,5 miljoner ton BPA per år (2010). Den största delen, ungefär 70 procent, används som råvara vid polykarbonattillverkning. Knappt 20 procent används som råvara till epoxiföreningar. En mindre del BPA går till tillverkning av termopapper. (Källa: European Information Centre for Bisphenol A)

Forskning har visat att BPA kan frigöras ur plast och termopapper och tas upp i människokroppen. Utifrån de studier som gjorts, och de misstankar som finns om ämnets egenskaper, finns det anledning att minimera små barns exponering för bisfenol A. Det är främst långvarig exponering som bör undvikas.

BPA-exponering indirekt via den yttre miljön har bedömts vara mycket mindre än exponeringen via material som kommer i kontakt med livsmedel. (Källa: EU:s riskbedömningsrapport (februari 2010), avsnitt 4.1.1.4.2.)

I Danmark, Frankrike och Belgien är BPA förbjudet i matförpackningar som riktar sig till barn under tre år och nu i juli 2013 träder ett sådant förbud i kraft också i Sverige. Frankrike har valt att gå längre och förbjuder BPA i alla material som kommer i kontakt med mat från och med januari 2015. Det kanske vore klokt att följa i Frankrikes fotsteg och förbjuda det giftiga ämnet från åtminstone material som kommer i kontakt med mat. Men varför inte helt och hållet?

Läs mer på

http://mabra.com/halsofara-pa-burk-farlig-kemikalie-i-konserver/

http://blog.svd.se/nyheter/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bisfenolfallan_7251245.svd
http://blog.svd.se/nyheter/
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.412615/nya-ron-sa-skadar-bisfenol-a-hjarnan-hos-nyfodda

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5547182

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljoministern-vill-fasa-ut-bisfenol-a_7881716.svd

http://www.kemi.se/Innehall/Fragor-i-fokus/Bisfenol-A-BPA/

http://www.kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Forslag-om-svenskt-forbud-mot-bisfenol-A-i-kvitton/
http://apps.kemi.se/flodessok/floden/_flodenbild/floden.cfm?id=929

http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Rapporter/Rapport4_12.pdf

http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Rapporter/Rapport-6-12-BPA-i-leksaker-och-barnartiklar.pdf
http://www.kemi.se/Documents/Om_Kemi/Docs/Regeringsuppdrag/Sammanst%C3%A4llning%20Bisfenol%20A%20analyser%20i%20reliningprojektet.pdf

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3714274.ece

http://www.kemi.se/Documents/Om_Kemi/Docs/Regeringsuppdrag/Presentation%20av%20data%20relininguppdraget.pdf

http://www.svt.se/nyheter/sverige/bisfenol-anvands-i-barns-tander

http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=888

http://www.reuters.com/article/2010/06/09/us-food-chemicals-cans-idUSTRE65824H20100609

  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post23

Om en deskriptiv single-case interventionsstudie, barn med grava neurologiska funktionsnedsättningar och kraniosakral terapi under sex veckor.

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Thu, April 18, 2013 11:31:38
Lite fakta ur en single case-studie behandlades barn med grava neurologiska funktionsnedsättningar med kraniosakral terapi under sex veckor. Gruppen barn och ungdomar som varit med i detta projekt har alla en grav form av neurologisk funktionsnedsättning, av olika karaktär. De barn som behandlats med kraniosakral terapi i detta projekt har haft sina neurologiska nedsättningar sedan födseln, vilket innebär att de är ordentligt manifesterade i kroppen.

Tanken var i första hand att se detta som en singel-case studie, där det viktigaste var att undersöka om kraniosakral terapi kan tolereras av barn med grava neurologiska funktionsnedsättningar i detta skede.

Barnen har fått 7-10 behandlingar under en 6-veckors period, beroende på enskilda behov. I och med att Kraniosakral behandling sker utifrån kroppens egen självläkande förmåga är det inte vanligt att man får så många behandlingar på så kort tid som sex veckor. Resultaten kan därför inte förväntas bli så tydliga under en kort period. Anledningen till att behandlingsperioden blev sex veckor lång var främst på grund av att det anpassades till magisterprojektets storlek och tidsåtgången för personalens medverkan.

Resultatet visar att barnen/ungdomarna tolererade behandlingen väl. De effekter som syntes av den kraniosakrala behandlingen, var tydligast gällande fysiska funktioner som en ökad cirkulation i händerna och fötterna samt en minskning av den generella muskelspänningen och spasmer.

The Caregiver Questionaire har i studier använts för att mäta den hälsorelaterade livskvalitén hos barn och ungdomar med grava funktionsnedsättningar. Ett annat instrument är BOSS, Beteende Observation & Skattning av Smärta, som är en observationsmodell utvecklad för att mäta smärta hos barn och ungdomar utan verbal kommunikationsförmåga och/eller omfattande funktionshinder.

KST (KranioSakral Terapi) har inte någon tradition i Sverige, utan används främst i engelskspråkiga länder. Då positiva effekter av denna typ av behandling för barn med neurologiska funktionsnedsättningar rapporterats från andra håll i världen var syftet med denna studie att undersöka om detta kan vara en behandlingsmodell som ger positiva effekter för barn även i Sverige. Ett första steg för att undersöka detta är att utvärdera hur barn med neurologiska funktionsnedsättningar svarar på behandlingen och säkerställa att inga negativa effekter uppstår.

Syfte
Att undersöka om KST kan påverka och öka välbefinnandet hos
barn/ungdomar med grava neurologiska funktionsnedsättningar.

Huvudfrågan blir att undersöka om barnen/ungdomarna tolererar behandlingen.
Frågeställningar:
1) Förändras barnets sömnmönster, under eller i direkt anslutning till
behandlingsperioden vad gäller:
a. antal uppvaknanden per natt
b. hur avslappnat barnet sovit
c. antal sovtimmar under natten
d. hur lång tid insomnandet tar
2) Förändras barnets beteende, under eller i direkt anslutning till
behandlingsperioden, vad gäller tecken på smärta?
3) Påverkas barnets fysiska funktioner under eller i direkt anslutning till
behandlingsperioden:
a. förändras muskelspänningen
b. förändras värmen i händerna och fötterna
c. förändras antalet spontana magskötningar
4) Vilka andra positiva/negativa effekter av behandlingen rapporteras av personer i
barnens närhet?

Metod
Ansatsen är en deskriptiv single-case interventionsstudie där varje barn har fått individuellt anpassade behandlingar och där varje barn utgör sin egen kontroll. Studien har genomförts med en kvantitativ metod. Kvantitativ forskning syftar till att både beskriva samt förklara resultatet av genomförda mätningar.

Patientgrupp
Barn och ungdomar med grava neurologiska funktionsnedsättningar uppvisar symptom som Spasticitet, muskelslapphet eller stora tonusväxlingar, kontrakturer/ skolioser, tort hjälpmedelsbehov, nutritionssvårigheter/matsvårigheter, sänkt matlust, sväljningssvårigheter, sondnäring
(Peg), reflux, gaser, smärtproblematik, inkontinens / förstoppning, svårigheter att hålla värmen i händer och fötter, sömnsvårigheter, andningssvårigheter

Interventionen - Behandlingen

Varje barn behandlades med Kraniosakral terapi en till två gånger per vecka på
boendet. Behandlingarna pågick mellan 15 minuter och en dryg timme. Alla behandlingar inklusive val av tekniker dokumenterades i en behandlingsjournal för respektive barn. Behandlingarna anpassades kontinuerligt efter barnens behov under tiden behandlingarna pågick. Alla barnens föräldrar var med och samråd gjordes om vad behandlingarna skulle fokuseras i för områden/funktioner.

Alla kraniosakrala behandlingar utfördes av en och samma person som är sedan drygt tre år diplomerad Kraniosakral terapeut vid Bröderna Tranbergs Institut.

Resultat
Totalt utfördes 260 kvällsskattningar och 260 nattskattningar under tioveckorsperioden. Skattningsfrekvensen var 100 procent. Det var 19 olika personer som fyllde i kvällsskattningarna och 12 olika personer som fyllde i nattskattningarna. Ingen av skattningarna gjordes av personen som utförde behandlingarna på barnen. Alla enkäterna såg likadana ut för alla barnen och ingen utom föräldrarna och den som utförde behandlingen visste vad varje barn hade för fokus under behandlingarna. Totalt utfördes 47 behandlingar under den planerade sexveckorsperioden. Behandlingarna per barn varierade mellan sju och tio tillfällen. Tre av barnen fick sju behandlingar var, två fick åtta behandlingar och ett barn fick tio behandlingar. Detta skedde utifrån barnens individuella behov och förutsättningar. Alla barnen genomförde behandlingarna som planerat.Alla barn har mått bra av behandlingarna. Några av de positiva effekterna för de olika barnen var:
färre tecken på oro
bättre cirkulation
mindre spasmiska/muskelspänningar
bättre sömn.
Smärtan både dag och natt sänktes markant (För att mäta om barnets smärta påverkas av behandlingen, användes Beteende Observation & Skattning av Smärta, BOSS. Den är utarbetad för att undersöka barn och ungdomar utan verbal kommunikationsförmåga och/eller omfattande funktionshinder)
mindre magproblem
ett barn har börjat kunna sitträna (vilket inte har gått förut)
ett barn har kunnat hålla upp sitt eget huvud bättre

Ett av barnen, som kan kommunicera via en dator, uttryckte sig så här ett par veckor efter att behandlingsperioden avslutats (ett utdrag);
Behandlaren: - Vad tyckte du om att få behandlingar?
Barnet: - Bra
Behandlaren: -Vad var det som var bra?
Barnet: -Det var skönt
Behandlaren: -Vad var bäst?
Barnet: - Händerna
Behandlaren: -Var det något som inte var bra?
Barnet: -Nej
Behandlaren: -Vilken tidpunkt tyckte du det var bäst att få behandling?
Barnet: - Kvällen
Behandlaren: Hur kändes det efter behandlingen?
Barnet: -Skönt trött, ZZZZZZZ
Behandlaren: -Vill du ha fler behandlingar?
Barnet: Ja
Behandlaren: -Tycker du att fler barn ska få sådana behandlingar?
Barnet: Ja
Behandlaren: Vad tycker du att vi ska kalla behandlingarna?
Barnet: -ZZZZZZZ

Även om detta är en liten studie så tycker jag att det är väldigt intressanta förbättringar många av barnen får. Jag funderar: Hur hade dessa barn mått av kontinuelig behandling var tredje var fjärde vecka? Och hur stora hade resultaten varit efter ett år? Förhoppnigsvis kommer det bara fler och fler forskningsstudier på KST fram över :)
Liten Bild finns på facebooksidan som du även kan gilla om du vill dela vidare:)

http://www.kstf.net/fileadmin/filer/Kraniosakral_magister_Jenny_Lewenhaupt.pdf

  • Comments(0)//blogg.livranweg.se/#post0