Liv Ranwegs blogg

Liv Ranwegs blogg

Om Bloggen

Hälsa, medicin, forskning, kostfakta, komplimentär medicin, alternativ medicin, recept, vad som händer i företaget och med div. utbildningar. osv.
En salig blandning.

Jag finns även på Facebook:
https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa

Hårt och mjukt fröbröd utan gluten, mjölk, socker och ägg

Kost & receptPosted by Liv Ranweg Wed, April 09, 2014 20:08:31
Jag har fått flera som vill ha recept på fröbröden som jag brukar baka till kurserna.
Så här kommer recept på ett mjukt fröbröd och ett hårt fröbröd.


Ingredienser:
0.75 dl Solroskärnor
0.5 dl Pumpakärnor
0.5 dl linfrön
0.5 dl Sesamfrön
2 dl ekologiskt majsmjöl
0.5 dl smakfri ekologisk kokosolja

Valfritt: Lite salt och ev. örter

Gör så här:
- Sätt ugnen på 140 grader och lägg ut ett bakplåtspapper på en stor plåt
- Blanda ihop alla torra ingredienser
- Koka upp vattnet och häll det varma vattnet och kokosoljan i bunken med de torra ingredienserna.
- Sätt degen på plåten och sätt ett bakplåtspapper över degen för att kavla ut degen tunt.
- När degen är utkavlad tar du bort bakplåtspappret som är på och skär lagom brödbitar i degen med en kniv (brödet blir enklare att dela när det är färdigt).
- Grädda i 65-75 minuter i nedre delen av ugnen, varmluftsugn.
När brödet är färdigt tar du ut det och låter det svalna. Där efter kan du bryta brödet i bitar efter markeringarna du gjort med kniven.



Ingredienser:

3½ dl vatten
3 dl nötter (Jag tog 50/50 jordnötter och cashewnötter)
1.5 dl pumpakärnor
1.5 dl solrosfrön
1.5 dl linfrön
1.5 dl sesamfröm
2 msk fiberhusk
2 msk olivolja el smält (smakfri) kokosolja
1 tsk origano
1 tsk salt

Gör så här:
- Mät upp fiberhusk i en bunke och häll vattnet på, rör om till klumparna försvunnit och låt sedan svälla ca 10 minuter.
- Hacka nötter och frön grovt i en matberedare, det ska vara bitar - inte mjöl.
- Blanda nöt-/frömixen med salt och olja.
- Blanda sedan ner fiberhuskgelén med nötblandningen.
- Blanda ordentligt.
- Låt degen stå 1 timme (inte nödvändigt men blir bättre).
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj 12-15 muffinsformar (jag hade 15) med olja
- Rulla bollar och sätt i formarna.
- Grädda i ugnen ca 45-50 minuter.
- Låt svalna på galler. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det!



Smaklig spis <3



  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.