Liv Ranwegs blogg

Liv Ranwegs blogg

Om Bloggen

Hälsa, medicin, forskning, kostfakta, komplimentär medicin, alternativ medicin, recept, vad som händer i företaget och med div. utbildningar. osv.
En salig blandning.

Jag finns även på Facebook:
https://www.facebook.com/LivRanwegochhalsa

Hälsa och miljö hör ihop

Annat intressant!Posted by Liv Ranweg Tue, August 12, 2014 00:32:52

Vad i ditt hem tror du är fritt från kemikalier som: hormonstörande ämnen, cancerogena ämnen, flamskyddsmedel, skummedel, antibiotika, tungmetaller mm?

Försök att tänka igenom ditt hem. Rum för rum. Sak för sak. Och när du hittar något som du tänker att den saken, den är nog ren från gift. Då vill jag att du håller kvar det i din tanke. För nedan kommer en lista, visserligen ganska kort med tanke på vad som finns ett hem, men för att illustrera från vad vi får i oss alla dessa kemikalier som vi får i oss varje dag.
Har du ekologiska eller KRAV-märkta produkter kan du ha tur och ha något som är giftfritt. Men det är dock inte säkert då vi lever i ett ekosystem.

Ibörjan av sommaren, på ett möte, fick jag höra att antalet kemikalier vi får i oss på en dag är 60.000 men jag har inte lyckats kolla upp den siffran något närmare. Men med tanke på att det finns många kemikalier i bara en produkt så känner jag mig ganska övertygad om att den siffran stämmer.
Det sägs även att en vanlig kvinna sätter 515 kemikalier i sitt ansikte varje dag. Dessa kemikaler andas vi in, men absorberas även genom huden in i kroppen och i blodbanan. Men vi dödar även viktiga bakterier som fungerar som ett skydd på vår hud, både för att behålla huden frisk men även som fungerar som ett fösta immunförsvar.

Bara en mango innehåller allt detta: http://blogg.livranweg.se/#post16
En tandkräm allt detta: http://blogg.livranweg.se/#post32


Dricksvatten, kranvatten, Luft-fräschare, skurmedel, diskmedel, fönsterputs, tvättmedel, sköljmedel, tvål, schampo, balsam, tvättkräm, badolja, badbomb, badskum, duschkräm, hudkräm, ansiktskräm, ögonkräm, handkräm, fotkräm, rynkkräm, nattkräm, dagkräm, solskyddsfaktor, mjugörandekräm, bodybutter, stråstärkare, mousse, torrschampo, hårspray, gelé, hår- och kroppsoljor, nagellack, nagellacksborttagning, nagelbandsolja, underlagskräm, puder, mascara, ögonskugga, rouge, täckstift, läppstift, läppenna, läppglans, läppsyl, ögonbrynspenna, anisktsvatten, ansiktsrengöring, ögonbrynsfärg, hårfärg, parfym, deoderant, Deo-spray, tandkräm, munskölj, sugtabletter, våtservetter, servetter, kaffefilter, tepåsar, toalettpapper, hushållspapper, ugnsrengöring, toalettrengöing, koservburkar, kryddor, plastartiklar, frukt, grönsaker, förpackad mat, charkprodukter, köttprodukter, halvfabrikat, helfabrikat, torrvaror, bröd, kakor, bakelser, glass, ost, saft, godis, läsk, chips, halstabletter, tuggummi, allt som har växt, olika såser, vätskeersättningar, stekspadar, bakbunkar, matlådor, glasslådor, plastpåsar, bullformar, gladpack, bakpapper, hushållsapparater, skärbrädor, kläder, ytterkläder, underkläder, skor, väskor, nässesärer, sängkläder, handdukar, dukar, filtar, överkast, gardiner, soffor, kuddar, täcken, fåtöljer, fotpallar, köksstolar, bord, taper, färg, golv, mattor, lampor, böcker, tidningar, kvitton, tyg, pengar, prydnader, blommor, brandvarnare, instrument, filmer, skivor, tavlor, ramar, levande ljus, byggleksaker, bilar, dockhus, kläder till dockorna, barnvagnar, leksaksvagnar, barnböcker, skallror, gosedjur, sugleksaker, alla andra leksaker, nappar, nappflaskor, barnmat, barnbestick, barntallrikar, barnmuggar, barnglas, haklappar, dräggelskarfar, babygym, babysitter, snuttefiltar, mediciner, vacciner, värktabletter, allergitabletter, plåster, bandage, blöjor, teknikprylar, tapeter, målarfärger, bets, lack, trämöbler, tygmöbler, olika sorters ytskickt, resväskor, paraplyer, kläder, solstolar, solparasoll, byggmaterial , vin, öl, cigaretter, snus, betong, cement, lim, tejp, skrivpapper, luften vi andas, marken vi går på, haven och sjöarna vi badar i, blomjord, gödsel, olika blommedel, bensin, lacknafta, mat och mediciner. MED MERA

Sen är det inte bara i hemmen det är så här, utan även på arbtesplatsen, i förskolor och skolor, på vårdcentraler, bibliotek, butiker, restauranger, i bilen, bussen, tåget, flyget, väntehallen och på mataffären. Ja, över allt. Ingenstans är det skonat, inte ens på nordpolen är det fritt från dessa ämnen.

Så varför ska vi försöka köpa så mycket som möjligt ekologiskt och KRAV-märkt? Varför spelar det roll vad vi använder för krämer, schampon tandkrämer och smink? Varför är det viktigt att försöka hålla oss friska med rena hälsosamma produkter och mat? Jo för att medan vi stoppar i oss alla dessa kemikalier och medel, så lagrar vi det i våra kroppar och för över det till våra kommande barn. Varje gång vi kissar kissar vi ut ämnen som inte hör hemma i vår natur och i våra hav. Så det är inte bara på området där de besprutar bananerna som barnen blir missbildade och folk dör i förtid av cancer. Det händer just nu precis här där vi idag lever våra liv. Och det händer varje dag.
Det handlar om att skapa positiva ringar på vattnet. Bryta en trend som som sakta men säkert skadar både oss själva, vårt samhälle, våra barn och vår jord.

Hälsa och miljö hänger ihop.Männen tappar sin fertilitet och fler och fler pojkar föds idag med ett missbildat könsorgan, i Sverige, orsakat av de kemikalier som vi varje dag stoppar i oss. Fler och fler barn får koncentrationssvårigheter och aggressionsutbrott, depression har blivit en folksjukdom. Var och varannan svensk är allergiska, har IBS eller någon form av autoimmun sjukdom. ¼ får idag cancer och om 50 år beräknas det vara 3 gånger fler som får cancer.
Och vi säger att vi inte vet hur cocktaileffekten påverkar oss, ändå tycks det finnas rakt framför näsan på oss. Det kommer fler och fler rapporter i ämnet, men vi väljer att blunda.

Slutligen. Vilket rum i ditt boende tror du är det rummet som har flest kemikalier, hormonstörande medel och cancerogena medel? - Barnkammaren är rätt svar (inte garaget).
Vill du att dina kommande barn och barnbarn ska kunna få barn så är det läge att börja tänka om. Ekologiskt är logiskt och väldigt värt det.
Börja läs på och ta ansvar och kommando över ditt liv. Du kan börja nedan, med vissa länkar som jag samlat ihop. Men det är ju så klart bara en bråkdel av vad som finns, men en bra början.

Givetvis fins det andra saker som påverkar vår hälsa också.


Lycka till i djungeln.

Rekommenderade filmer och klipp
http://www.underkastelsen.se/
http://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten
http://www.bananasthemovie.com/
http://www.youtube.com/watch?v=FJbG6Xfk1rI
https://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo


Läsbart:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast
http://ki.se/forskning/fler-kemikalier-i-vardagen-barnen-mest-utsatta
http://www.naturskyddsforeningen.se/5frukter
http://alltommat.se/spar-av-bekampningsmedel-i-svenska-fruktkorgar-sa-har-blir-du-av-med-gifterna/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/farliga-amnen-kvar-i-plasten
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/gavor/radda-mannen
http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/13-punkter-som-giftbantar-forskolan
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/Bekampningsmedelsrester_i_vara_fruktkorgar_faktablad.pdf
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/plast-inkraktar-i-barnens-vardag
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/efsa_underlag.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3253&artikel=2961048
http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Kemikalier-i-klader-och-andra-textilier/
http://www.umea.se/download/18.53d383fe142675f74e66bd0/1385651793693/Kemikalier+i+barns+vardag.pdf
http://www.vetenskaphalsa.se/kemikalier-dolt-halsohot-i-var-vardag/
http://karlstad.se/miljo-och-energi/kemikalier-i-hemmet/
http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/?gclid=CKyt_4GD_74CFeHbcgodtVQAoA
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vin-innehaller-cancerframkallande-kemikalier
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/stada-utan-giftiga-kemikalier
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/efsa_underlag.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5884051
http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/Giftiga-kemikalier-funna-i-barnklader/
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3797526.ece

http://www.radron.se/kemikaliesvar
http://www.kemikaliedetektiven.se/giftiogsoffa.pdf
http://hemma.aftonbladet.se/2014/02/gifterna-som-finns-i-vanliga-mobler/
http://obesprutat.com/2014/02/26/barnkammaren-hemmets-mest-fororenade-rum/
http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article61945.ece

http://www.helsingborg.se/Medborgare/Bo-bygga-och-miljo/Kemikalier-i-hemmet/
http://www.su.se/forskning/ledandeforskning/naturvetenskap/klimat-hav-och-milj%C3%B6/artiklar/kemikalierna-i-v%C3%A5ra-kroppar-1.6505  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa Fri, September 16, 2016 10:36:10

Ett gripande och klokt inlägg du skriver. Jag har de senaste åren börjat tänka mer och mer på vad vi stoppar i oss, vad våra barn stoppar i sig framförallt. Önskar jag hade börjat tidigare bara när barnen var små, idag är de tonåringar och tycker jag är jättekonstig. Men hoppas att de tar efter och börjar använda min naturliga aloe vera-tandkräm en dag t.ex :)
Försöker köpa så mycket ekologiskt det bara går, även fast det blir dyrare. Vet även att mycket i miljön innehåller gifter, och som du skriver, det vi har på våra kroppar i duschen i ansiktet i munnen etc. Det är svårt idag att värja sig emot alla 60 000 kemikalier, men jag känner att kan jag i.a.f göra något så gör jag det så gott jag kan. Främst via livsmedel.
/Lisa, majamyra.se

Posted by Liv Ranweg Thu, September 25, 2014 21:33:13

Hej Sandra.
Om man väljer Ayurvediska naturprodukter som är kontrollerade så kan man vara säker på att det inte finns tungmetaller, mögel eller annat i. Oftast så finns det väl inte i alla fall, men när man kan välja ett tryggt och säkert alternativ så gör i alla fall jag det.
Jag är återförsäljare till ett svenskt företag som kontrollerar alla sina beställningar i ett svenskt labb. Du kan beställa direkt från dem på deras hemsida eller från mig.
Här har du deras hemsida: www.ayur-veda.se
Här är naturprodukterna: http://ayurveda.nordicshops.com/category.html?category_id=6

Posted by Sandra Tue, September 09, 2014 15:13:05

HEJ!
Tycker om att kika in på din blogg. Nu undrar jag om du har ngn info om ayurvediska mediciner som man 2007 upptäckte bly i har gjorts på annat sätt eller om d fortfarande är samma höga bly halt? Skulle gärna vilja ge min son Ayu 22 Udana.
Tack för att du tar dig tid och delar så mkt matnyttig info!
SOL// Sandra